Case

Syngenta: RFID Scanning voor automatische registratie van retour Xtrays

De klant

Bij Syngenta Flowers in De Lier, Nederland, bevindt zich een gespecialiseerd centrum voor Jonge Planten Productie. Op verschillende locaties van meer dan 25 hectare worden jaarlijks diverse jonge planten geproduceerd, zoals perkplanten, vaste planten en potplanten. Door optimale opkweek- en distributiemethodes van jonge planten met behulp van innovatieve technologieën zoals Xtrays en Xcarriers worden er vele soorten en variëteiten jonge planten uit zaad en stek gekweekt.  

Als onderdeel van het wereldwijde Syngenta, met 28.000 medewerkers in 90 landen, helpt de vestiging in De Lier mee om Syngenta’s doel te realiseren: het volledige potentieel van planten ontsluiten, opbrengsten maximaliseren, het milieu beschermen en de levenskwaliteit wereldwijd verhogen.  

De uitdaging

Syngenta Flowers stond voor de uitdaging om de retourstroom van een nieuw type plantentrays voor zijn Jonge Planten Productie efficiënt en nauwkeurig te beheren. Hun pool aan Xtrays werd uitgebreid met 20% nieuwe Xcarriers. Deze laatste zijn niet geschikt om te wassen in de bestaande wasstraat, een aparte behandeling is hier noodzakelijk. Het handmatig scheiden van de nieuwe en oude Xtrays in de opslaghal was een zeer tijdrovend en foutgevoelig proces. Syngenta ging dus op zoek naar een oplossing om zijn retourflow met integratie van de nieuwe Xtrays maximaal te optimaliseren. 

Marco de Groot – Productieleider Sowing, Cleaning & Trayhandling
"Met RFID kunnen we eenvoudig en snel scannen, waardoor we realtime inzicht hebben over de voorraad fust en onnodige logistieke handelingen vermijden."

De oplossing

De Xcarriers zijn voorzien van duurzame UHF RFID-labels met een leesafstand tot 12 meter en een hogere leessnelheid. Deze labels worden vaak toegepast in logistieke en retailomgevingen.

Bij binnenkomst in het magazijn worden de Xtrays gescand via een RFID-portaal. Dit portaal is uitgerust met geavanceerde RFID-lezers en -antennes om automatische detectie en registratie te waarborgen. Een activatiesensor zorgt ervoor dat het scanproces start zodra een pallet binnenkomt.  

De nieuwe Xtrays worden doorgestuurd naar een aparte behandelingslocatie, terwijl de oude Xtrays naar de bestaande wasstraat worden geleid. Dankzij RFID worden de Xtrays vanaf de start van het proces automatisch correct verwerkt en direct op de juiste locatie ingeboekt, zonder handmatige tussenkomst. Aanvullend kan er gescand worden met een mobiele RFID-handscanner. Ook hier kunnen meerdere RFID-tags tegelijk uitlezen worden zonder een line-of-sight nodig te hebben om te scannen. 

De Aucxis HERTZ Middleware werd ingezet voor de integratie met het systeem van Syngenta. Aucxis zorgde voor een custom visualisatie waarbij de specifieke gegevens per type Xtray opgesomd staan. Alle resultaten van de scans worden naadloos doorgestuurd naar het centrale ERP-systeem van Syngenta. 

Het resultaat

  • Snelheid en efficiëntie: Manuele tellingen zijn verleden tijd, je kunt tot 750 Xtrays tegelijkertijd scannen, wat het proces aanzienlijk versnelt.
  • Foutloze logistieke stromen: de gescande Xtrays worden nu direct naar de juiste wasstraat geleid, wat resulteert in een duurzamere en effectievere retourlogistiek.
  • Dubbele check: fouten worden voorkomen door extra controle met handheld tijdens het retourproces.
  • Betrouwbare data in een mum van tijd dankzij een naadloze integratie met de bestaande Oracle Cloud-database beschikt iedereen steeds over betrouwbare realtime data.

Een RFID-systeem op maat van uw behoeften